ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноНовини

Вижте новите герои на България (СНИМКИ)

Карловци – военен, полицаи, 29-годишно момче и две момичета наградени за спасяването на живота на 11-годишната Теменуга

Кметът на Карлово благодари на 61-а бригада, че възпитава служители, от които градът да се гордее

Ефрейтор Никола Върбанов, 29 години, от 61-а Стрямска механизирана бригада, Тони Панчев 29-години от Карлово, приятелките им Станимира и Радослава, и двамата служители на РУ Карлово младши инспектор Симеон Иванов и младши инспектор Ивайло Свиленов. Това са новите герои на България. Така ги нарече майката на 11-годишната Теменуга, чиито живот младите хора са спасили на 10 март.

Припомняме, че момичето падна във водопада Сучурум над Карлово по време на разходка с приятелки. По щастлива случайност минути по-късно оттам минават Никола и Тони с приятелките си, младият военослужещ се хвърля в придошлите води, след като приятелката му вижда детска раница, а секунди по-късно и тялото на детето. Двамата с Тони ѝ оказват първа помощ до идването на полицията и медиците.

Двамата полицаи Иванов и Свиленов, отзовали се на сигнала, малко след това, откриват по течението на Стара река двете приятелки на петокласничката, които стоели „залепени“ за една скала. Те ги извеждат успешно от опасното място, на което са попаднали по време на разходка, след прийждането на водите.

Момичетата разказали, че изведнъж придошла буйна вода, която повлякла слабичката Теменуга. Те се опитали да я задържат, като я хванат за ръчичките и дрехите, но не успели. След като видели как водопадът повлича Теменуга, те се стресирали и останали горе на скалите. Когато полицаите ги открили, децата били в шок.

На специална церемония в Община Карлово днес спасителите бяха наградени от старши комисар Атанас Илков, директор на ОД на МВР Пловдив и Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово. Те получиха специални грамоти – диплома, плакет и златна значка с образа на Левски.

„Всеки от тях не просто си е свършил работата, а е постъпил като отговорен гражданин и човек, за което аз им благодаря от името на всички карловци. Благодаря на ръководството на 61-а бригада, че възпитава такива служители, чест за нас“, каза развълнуван кметът на Карлово.

Старши комисар Илков пожела на героите с поведението си да бъдат образец за човечност. Той отбеляза, че младите мъже са проявили много голямо хладнокръвие и не са допуснали грешки, защото и техният живот е бил изложен на опасност.

От ръководството на 61-а Стрямска бригада заявиха, че армията освен да отбранява родината, в много случаи е помагала на обществото. Армията е била, е и ще бъде част от обществото, каза прекият ръководител на военния.

Пред репортер на Под Тепето Никола и Тони споделиха, че никога няма да забравят момента, в който Теменуга е започнала да диша, след като са я реанимирали. Двамата са я посетили в болницата и се радват, че тя се възстановява.

Очаквайте изповедта на една майка, чието дете живее втори живот.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина